Ster College belangrijke tussenstop voor plantendroom

Hoewel ze elke dag pijn heeft en deels afhankelijk is van een rolstoel weigert de 18-jarige Silke Kuiken uit Eindhoven haar beperkingen te laten bepalen wie ze is. Sterker nog; het heeft haar altijd gemotiveerd om nét even dat stapje extra te zetten. Haar ultieme droom? Plantenwetenschappen studeren aan de Wageningen Universiteit. “Met mijn brein is niets mis, de pijn is bijzaak. Ik focus me niet op negatieve dingen, dan word je depressief”, aldus Silke.

Plantenwetenschappen is de stip, het Ster College voor nu een belangrijke tussenstop. Op het reguliere onderwijs kwam Silke niet tot bloei. “Sinds ik gestart ben op het Ster College, merk ik dat mijn mindset veel beter is. Het volwassenenonderwijs past beter bij me. Je hebt meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid binnen je opleiding. En mijn medestudenten hebben allemaal dezelfde mindset, zijn gemotiveerd en willen hier zijn. Dat motiveert mij ook”, legt Silke uit.
En over haar keuze voor plantenwetenschappen? Het lijkt een niet alledaagse keuze voor iemand van haar leeftijd, maar het past perfect bij haar persoonlijkheid. “Ik ben misschien wel een beetje anders, een beetje eigenwijs. En ik maak daarom ook niet de meest voor de hand liggende keuzes. Maar ik kom er wel”, lacht ze.

Van VWO 4 op het regulier onderwijs, stapte Silke over naar Havo-5 op het Ster College. En nu doet ze VWO 5 en 6 in één jaar. Ze is op het college hét voorbeeld van een succesvolle opstromer. “En ik verwacht dat ik het ga halen. En dan start ik volgend schooljaar aan mijn passie op de Wageningen Universeit; afdeling planten!”, benadrukt ze.

Toevluchtsoord

Maar waarom planten? “Planten hebben me altijd al geïnteresseerd. Het is een passie. Ik heb een moestuin, een kas en thuis staat de woonkamer vol met kamerplanten. De een kiest voor een konijn, ik heb mijn planten. De planten zijn mijn toevluchtsoord, daar kan ik me helemaal in verliezen. Het geeft me rust. Mijn uiteindelijke doel is om als researcher in kassen aan de slag te gaan en allerlei vraagstukken over planten en gewassen op te lossen. Waarom wordt een plant ziek? Maar ook; hoe kunnen we planten sneller laten groeien. Ik wil bijdragen aan onderzoek zodat de wereld een beetje groener wordt. Ondanks mijn uitdagingen geloof ik dat ik een verschil kan maken”, zegt ze met vastberadenheid.

Ster College

Bij het Ster College kunnen studenten versneld een diploma of certificaten vmbo-tl, havo of vwo behalen. Het Ster College is een zogenoemde vavo-opleiding wat staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs.

Overweeg je om weer te gaan studeren? Neem dan contact met ons op en krijg heldere informatie over de mogelijkheden, ons onderwijs en het leerklimaat.