Rama zet ambitieuze stip op het Ster College

De 21-jarige Rama Alasaad heeft een ambitieus doel; geneeskunde studeren in Nederland. Om haar droom te verwezenlijken, wil ze op het Ster College versneld haar mavo-, havo- en vwo-diploma halen. Het verhaal van Rama is er een van doorzettingsvermogen en vastberadenheid gevormd door de uitdagingen van een gedwongen reis uit Syrië naar een veilig thuis in Nederland.

In 2016 ontvluchtte Rama samen met haar ouders en twee broertjes de oorlog in Syrië, op zoek naar een toekomst in Nederland. Haar reis was allesbehalve comfortabel, via lange, verschillende etappes in auto’s, een bootreis en langs diverse asielzoekerscentra. “Met steeds wisselende auto’s zijn we vanuit Syrië naar Turkije gebracht. Vandaaruit zijn we op een bootje de zee overgestoken naar Griekenland. En daarna zijn we doorgereisd naar Nederland waar we in 2017 voor de eerste keer asiel hebben aangevraagd”, begint Rama haar verhaal.

Ter Apel

Samen met haar ouders en broertjes verbleef ze destijds in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. In Groningen begon ze met het leren van de Nederlandse taal in een Internationale Schakel Klas (ISK), maar na drie jaar moest het gezin Nederland verlaten vanwege het ‘Dublin Verdrag’. Dit verdrag bepaalt dat, omdat Rama met haar familie voor het eerst ‘geregistreerd’ was in Griekenland, dit ook het land moest zijn dat moest beslissen over het asielverzoek. Voor Rama en haar familie zat er niets anders op dan terug te reizen naar Griekenland.

Geen leerplicht in Griekenland

Terug in Griekenland was het voor het gezin moeilijk om werk te vinden, ze spraken de taal niet en de onderwijsvoorzieningen waren niet zo goed geregeld als in Nederland. “In Griekenland bestaat de leerplicht niet, mijn broertjes en ik konden niet naar school. We zijn dan ook vertrokken naar Duitsland, naar familie. In 2022 hebben we besloten om opnieuw asiel aan te vragen in Nederland. Toen kregen we wel asiel. Op dit moment woon ik nog op het asielzoekerscentrum in Eindhoven, maar binnenkort krijgen we een woning toegewezen in de gemeente Waalre.”

Enorme drive

Ondanks alles heeft Rama een enorme drive om iets te maken van haar leven. “Ik wil iets betekenen voor andere mensen. Het lichaam en hoe het werkt heeft me altijd al gefascineerd. Daar wil ik mijn bijdrage aan leveren, zorgen voor andere mensen”, benadrukt ze. Uiteindelijk wil ze geneeskunde studeren. Een uitdagende studie. Opnieuw kiest Rama niet voor de makkelijke weg. Op het Ster College, het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo), zet ze nu haar eerste stappen om haar droom te verwezenlijken. Ze volgt een versnelde route om haar mavo-, havo- en vwo-diploma’s te halen. Ik wil mijn toekomst opbouwen in Nederland en dat bereik je alleen door hard te werken. En dat is precies wat ik van plan ben. Ik voel me enorm op mijn plek op het Ster College. Ik voel me daar gehoord als student, ze denken met je mee, kennen mijn achtergrond. Dat is ontzettend fijn.”

Ster College

Bij het Ster College kunnen studenten versneld een diploma of certificaten vmbo-tl, havo of vwo behalen. Het Ster College is een zogenoemde vavo-opleiding wat staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs.

Overweeg je om weer te gaan studeren? Neem dan contact met ons op en krijg heldere informatie over de mogelijkheden, ons onderwijs en het leerklimaat.