Fopspeen van studente Ster College valt in prijzen

De Eindhovense Astrid Smit (21), eindexamenkandidaat van het Ster College in haar woonplaats, heeft woensdag met een profielwerkstuk over een bijzondere fopspeen de zogeheten Food Valley prijs voor havisten gewonnen. Ze deelt de eerste plaats met teams uit Gouda en Doetinchem.

Dat is woensdagmiddag bekend gemaakt tijdens een online prijsuitreiking. De Food Valley prijs voor havisten is een initiatief van Aeres Hogeschool in Wageningen, de Christelijke Hogeschool Ede en Van Hall Larenstein in Velp.

Het is tweede keer in korte tijd dat de Eindhovense is voorgedragen voor een prijs. Eerder dit jaar was ze een van de tien genomineerden voor de Van Melsen Prijs van de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Radbouduniversiteit in Nijmegen.

Smit, die de online prijsuitreiking zag met haar moeder op hun werk bij Scherpenhuizen nabij Eindhoven Airport, reageert vol ongeloof op de prijs. ,,Het moet nog even doordringen”, zegt ze. ,,Maar ik ben er heel blij mee. Zeker omdat het veel energie heeft gekost om tot het profielwerkstuk te komen.”

Ingenieuze fopspeen

De ingenieuze fopspeen voor baby’s biedt de mogelijkheid om voedsel en medicijnen op een eenvoudige manier aan zuigelingen toe te dienen. Baby’s zuigen de vloeibare inhoud op een natuurlijke wijze naar binnen, zo is de gedachte. Op dit moment is er alleen nog een prototype, gemaakt met een 3D-printer.

De Eindhovense, die recent slaagde voor de havo op het Ster College, is geïnteresseerd in de gezondheidszorg.  ,,Toen mijn moeder een stuk in de krant las over een open dag bij Philips Healthcare in Best was het eigenlijk logisch om te gaan”, zegt Smit.

Tijdens de bijeenkomst kwam ze in contact met mensen van het bedrijf en via via kwam ze uit bij een profielwerkstuk dat past in het thema van zwangere vrouwen en baby’s. Ze koos er uiteindelijk voor zich te verdiepen in een fopspeen. Dat leverde uiteindelijke de PaciPro op, zoals ze de speen noemde. ,,Het is een aanvulling op een zogeheten toolkit voor bijvoorbeeld zwangerschappen met hoog risico in derde wereldlanden.” Haar online presentatie van de PaciPro bij Philips Medical in Best verliep onlangs succesvol.

Aylin Groenewoud van Philips Experience Design, die Smit begeleidde, reageert enthousiast op de prijs. ,,We hebben het prototype nog niet gezien en zijn heel geïnteresseerd hoe het uitziet.” Ze roemt de denkwijze van de Eindhovense. ,,Onze toolkits gaan eigenlijk over de fase voor de bevalling. Astrid heeft een stapje verder gezet. En dat heeft ons wel geïnspireerd.”

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg heeft altijd de belangstelling van Astrid Smit gehad. ,,Sinds begin 2019 ben ik vrijwilliger op de Spoedeisende Hulp van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven”, vertelt ze. ,,Ik ontlast de professionals door patiënten en familie bijvoorbeeld iets te drinken te geven, of een gesprekje aan te knopen.” Sinds een jaar is ze ook nog eens actief bij het Nederlandse Rode Kruis in Eindhoven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Astrid Smit in de toekomst ‘iets’ in de gezondheidszorg wil gaan doen. Omdat ze het nog niet precies weet, heeft ze komend studiejaar gekozen voor hbo verpleegkunde in haar woonplaats. ,,Na dat jaar kijk ik dan welke kant het opgaat”, zegt ze.

Gedeelde prijs

De jury van de Food Valley prijs voor havisten koos ervoor om de drie genomineerden een gedeelde eerste prijs toe te kennen. ,,De drie profielwerkstukken waren allemaal sterk”, zegt Robert Gelinck van Aeres Hogeschool. ,,Vanwege corona zijn er deze keer geen presentaties geweest, zodat de jury heeft besloten de prijs te delen.”

De andere winnaars zijn de teams Renske Segers/Kim Peters uit Doetinchem en Rineke Mudde/Mathilde Bos uit Gouda met een profielwerkstuk over respectievelijk de gezonde aspecten van Yakult en yoghurt en oervoeding bij gezondheidsproblemen.

De prijs, die voor de zevende keer werd uitgereikt, is in het leven geroepen om aandacht te schenken aan voedsel en gezondheid én omdat er amper wedstrijden voor profielwerkstukken van havisten zijn.

Fopspeen van studente Ster College valt in prijzen